keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Paras sokerikakkupohja ja kakun päällystys voikreemillä osa 1/2Tässä leivontablogin vuosien varrella on tullut tehtyä aika hurjan monta sokerikakkupohjaa. Aina pohja ei ole onnistunut ja vuosi sitten jouduin opettelemaan joitakin niksejä uudestaan, kun muutimme eli tuttu ja turvallinen uunini vaihtui.

Nykyään pohja onnistuu aina ilman leivinjauhetta ja sen teen seuraavalla lailla:


OHJE
(25cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan)

Taikinaan

7 kpl L-kokoista kananmunaa punnitaan
hienosokeria grammallisesti x 0,7 kertainen määrä kananmunien painosta
erikoisvehnäjauhoja grammallisesti x 0,7 kertainen määrä kananmunien painosta

Vuokaan

Nokare voita
Korppujauhoja
Leivinpaperia

Pohjan teko aloitetaan vuoan valmistelulla. Itse tykkään voidella vuoan ensin voinokareella ja sen jälkeen painelen vuoan pohjalle pohjan kokoon leikatun leivinpaperin palasen. Tämän jälkeen jauhotan reunat korppujauhoilla. Kaikki eivät korppujauhoja käytä, mutta itse olen tykästynyt niihin. Ylimääräiset korppujauhot koputtelen pois vuoasta.
Seuraavaksi asetan vatkauskulhon elintarvikevaa'alle ja punnitsen käyttämäni kananmunat. Lasken laskimella tarvittavan sokeri- ja jauhomäärän.

Esimerkki

300 g kananmunia (300 x 0,7 = 210)

210 g sokeria
210 g jauhojaSitten tulee kakkupohjanteon tärkein osuus. Munien ja sokerin vatkaus. Tähän kannattaa varata aikaa. Munat ja sokeri vatkataan niin kuohkeaksi vaahdoksi, että taikinaan jää "vuoria", kun vatkaimet nostetaan siitä pois. Vaahdon täytyy myös jäädä osittain vatkaimen teriin eikä valua kokonaan pois. Yleiskoneella tähän menee täydellä teholla reilu 10 minuuttia. Käsivatkaimella hieman kauemmin vatkaimesta riippuen.Toinen tärkeä asia muistaa on rauhallisuus jauhojen sekoittamisen kanssa. Jauhot käännellään taikinan joukkoon varovaisesti ja rauhallisesti. Lisää jauhot taikinaan pienissä erissä siivilän läpi. Tässäkään vaiheessa ei saa kiirehtiä, jottei äsken tehty työ vatkaamisen kanssa valu hukkaan.

Viimeiseksi kakkutaikina kaadetaan vuokaan ja paistetaan 175 asteisessa uunissa alatasolla reilu puoli tuntia. Seuraa pohjaa uunissa ensimmäisillä kerroilla ja löydä itsellesi hyvä paistoaika juuri omassa uunissasi.

Pohja on valmis kun se on kullanruskea ja ihan hieman irronnut reunoilta. Älä avaa uunin luukkua liian aikaisin! Kun olet ottanut vuoan uunista tiputa se noin 30cm korkeudelta kovalle alustalle.

Tällä ohjeella tehty pohja ei kohoa epätasaisesti tai lässähdä jäähtyessään! Mukavia leivontahetkiä!

Osa 2/2 tulee myöhemmin :)

4 kommenttia:

 1. Pitää kokeilla! Siis mun on edelleen kokeilematta toi kuivien aineiden punnitus -resepti, vaikka siitä oon jo kuullut aiemminkin. Mut sit viel pudotus! Se on ihan uus juttu :)
  Vaikuttaako se siis niin ettei lässähtäisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Lueskelin joskus tuosta pudottamisesta ennen kuin aloin sitä tekemään. Kakun sisälle muodostuu vesihöyryä paistovaiheessa. Kun valmiin kakun pudottaa uunista ottamisen jälkeen niin kakun sisälle muodostuu ilmakanavia, joiden avulla kakku ei lässähdä jäähtyessä. Aikamoista kemiaa, mutta toiminut kyllä hyvin käytännössä.

   Kakkuahan ei saa missään nimessä täräyttää kuin vasta valmiina, sillä silloin höyryt ja ilmakuplat purkautuvat kakusta liian aikaisin.

   Poista
 2. Tämä on kyllä ehdottomasti paras kakkupohjan ohje!

  VastaaPoista

Kommentoi rohkeasti! <3