keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Paras sokerikakkupohja ja kakun päällystys voikreemillä osa 2/2


Kakku on valmis ja täytetty. Nyt on siis kreemipinnan aika, jos kakun aikoo päällystää massalla. Kreemejä on erilaisia, mutta itse teen kakun väliin yleensä perus tomusokeria ja voita sisältävän kreemin. Kreemi tehdään "kolmasosaohjeella" eli grammallisesti 1/3 voita ja 2/3 tomusokeria. Tomusokeri lisätään kahdessa eri osassa eli kreemi rakennetaan ikään kuin kolmasosa kerrallaan.


24-26 cm halkaisijaltaan oleviin kakkuihin teen kreemin seuraavalla ohjeella.

250 g voita
500 g tomusokeria
hieman kylmää vettä (n. 2 rkl)

Ensin huoneenlämpöinen pehmeä voi vatkataan kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Tämä kestää noin 10 minuuttia. Tämän jälkeen sinne lisätään noin puolet tomusokerista. Määrää ei tarvitse punnita. Voivaahtoa ja tomusokeria vatkataan tasaiseksi ja lisätään kreemiin vesi. Vatkaa tasaiseksi. Sekoita lastalle, vatkaa hieman, lisää loppu tomusokeri ja vatkaa tasaiseksi. Näin kreemi on valmis!

Itse hyydytän kakun mousseineen aina omassa vuoassaan. Käytän aina reunakalvoja. En pysty elämään ilman niitä! Käytön jälkeen reunakalvon voi tiskata, huuhdella ja kuivata puhtaalla liinalla. Näin sen voi käyttää uudelleen, eikä turhaa muovijätettä synny.

Kakun hyytyessä jääkaapissa peitän sen tuorekelmulla, ettei se kuivahda. Tuorekelmu suojaa kakkua myös jääkaapin hajuilta.

Muista siis poistaa kakun päältä tuorekelmu ennen kuin asetat kakun kakkualustan päälle. Poista reunakalvot ja paiston aikana kakun pintaa suojannut leivinpaperi. Kakku on valmis päällystettäväksi!

Ah! Niin suora ja täydellinen kakku. Tee kakkupohja tällä ohjeella!
Aloitan kakun päällystämisen aina kakun päältä. Ensin kakun päälle levitetään ohkainen "crum coat" eli murukerros. Tämä sitoo kakusta varisevat pikkumuruset itseensä, jolloin kakun kreemipinnasta saa loppuvaiheessa siistin. Murukerrosta levittäessä kreemin kanssa saa nuukailla. Kakku saa siis paistaa kunnolla kreemipinnan läpi kuten alimmassa kuvassa näkyy.Murukerroksen jälkeen kakku laitetaan hetkeksi kylmään. Koska kerros on ohut niin ihan hetki riittää. Noin vartti on hyvä. Tässä välissä voi vaikka tiskata likaisen kakkuvuoan ja reunakalvot.

Sitten vain kakku takaisin työstettäväksi ja nyt sen päälle levitetään varsinainen kreemikerros. Nyt kreemiä saa laittaa kakun päälle reilusti, jotta pinnasta saa tasaisen. Aloitan päälystämisen jälleen kakun päältä ja siirryn siitä kakun reunoille. Sivelen kreemiä kakun pintaan ronskisti. Tasoitus tapahtuu vasta, kun koko kakku on kreemin alla.

Tasoitukseen ja viimeistelyyn käytän alakuvassa näkyviä välineitä. Valkoisella tasoittajalla siistin ensin kakun reunat pitkillä liikkeillä. Liiat kreemit otetaan tässä vaiheessa kakun päältä pois. (Lopullinen kreemikerros on minun kakuissani noin 5 mm paksuinen.)

Tasoittaja kannattaa tukea pöytää vasten, jotta kakun reunoista saa suorat. Jotkut käyttävät pyöriviä alustoja, mutta minä olen tottunut siloittamaan kakun ihan vain näin pöydällä.

Kun reunat ovat sileät viimeistelen kakun päälliosan lastalla, reunoilta kakun keskelle sutien. Lastalla käyn myös reunat läpi, jos siihen on jäänyt mielestäni liikaa epätasaisuuksia.Voila! Kakku on päällystetty! Kakkua rakennetaan kuin taloa. Mitä huolellisemmin teet paistovaiheen, täytön ja kreemikerroksen eli ns. perustukset, niin sitä helpommin ja kauniimmin saat kakun viimeisteltyä.

Mukavia leivontahetkiä!

1 kommentti:

  1. Kiitos selkeistä ohjeista... itse innostuin kokeilemaan tuota kuorrutetta.. 😊

    VastaaPoista

Kommentoi rohkeasti! <3